RVM Strategy en RVM Retirement, februari 2022

DE MAAND FEBRUARI 2022

Februari was wederom een zwakke maand op de effectenbeurzen. De AEX-index in Amsterdam verloor -3,37%.

RVM Strategy bleef winstgevend, met +0,88%, en toonde dus wederom een goede out performance van de markt.

RVM Retirement behaalde -2,57%; de momentumstrategie is hier dezelfde als bij RVM Strategy en die was dus winstgevend, maar Retirement heeft ook een tweede ‘poot’ van de strategie. Die tweede poot bevat een aantal beleggingen die voor de zeer lange termijn gekozen zijn. Er zijn voor deze beleggingen een aantal criteria. Doen die criteria geen opgeld meer, dan moeten de belangen verkocht worden. In februari was daar nog geen aanleiding voor.

We zien natuurlijk graag dat de vaste posities bij RVM Retirement binnen ieder timeframe meer waard worden, maar dat is onmogelijk. Dus die verwachting hebben we niet.

We zijn vooral blij ermee dat tot nog toe in 2022 deze vaste belangen beter liggen dan de markt als geheel.

KOERSVERWACHTING VOOR MAART 2022

De oorlog in Oekraïne is iets verschrikkelijks. Dat is oorlog altijd. Op Europees grondgebied kennen we nog de oorlog op de Balkan, met het drama van Screbrenica. Die oorlog heeft een nasleep die tot op de dag van vandaag voortduurt. Alleen had de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië voor de wereldmarkten geen grote negatieve invloed.

Tot nog toe heeft de aanval op Oekraïne dat wel. Dat komt vooral omdat er nu een van grote machtsblokken van de wereld, Rusland, bij betrokken is. En deze nucleaire macht probeert nu de grenzen te veranderen van een soeverein land, dat kennelijk geannexeerd moet worden. Het is heel heftig allemaal en dat de wereldhandel vol onzekerheden zit nu, is goed te begrijpen.

Als deze voorbeschouwing geschreven wordt, is het al 5 maart 2022, zijn er zware economische sancties tegen Rusland getroffen, en vertrekken veel westerse bedrijven uit dat land.

Hoe het conflict zich verder zal ontwikkelen is ongewis, en wat het voor de beurzen zal betekenen ook. Bij RVM Systematic Trading hebben wij voor de maand maart gemengde verwachtingen. Enerzijds wordt een fors herstel verwacht nog in maart, maar bij die verwachting hoort dat dit herstel meest waarschijnlijk correctief is in deze fase van de beurscyclus, en dat we daarna nog eens aanval op de bodem zouden mogen verwachten.

Per saldo denken wij dus dat maart nog een negatieve maand zal zijn voor de AEX. Zoals altijd, u bent welkom om RVM Strategy en/of RVM Retirement te gaan volgen. Velen gingen u voor!

Met vriendelijke groet,

Ruud van Megen

Zorgeloos beleggen en een leuk rendement?

Volg onze professionele systemen en ga in vier stappen naar rendement.

Kies een systeem