Eurofuture ETF portefeuille maandoverzicht

De maand april is om en de portefeuille staat op 10,6%.

Na een ineenstorting in de VS vorige week vrijdagavond opende de AEX afgelopen maandag flink lager. Maandag werd een unieke dag: ALLES daalde. En hard. Ik bestudeer een paar honderd ETF's maar dit heb ik nog nooit gezien. Uiteraard heb ik veel dalingen gezien, en ook echt wel ergere, maar het is op de beurzen niet gebruikelijk dat aandelen en obligaties tegelijk dalen. Maar daar bleef het niet bij. Vastgoed daalde ook, energie ook, industrie ook, gezondheidszorg ook. En tech het hardste.

Naast deze sectoren zijn er de fondsen die actief worden beheerd door een manager. Vaak met prachtige namen zoals wide moath, weighted volume, global select etc. Allemaal flink lager.

Er lijkt dus even geen vluchtheuvel te zijn en dus moeten we voorzichtig opereren. Ook wij hebben maandag veel fondsen op een lagere koers moeten sluiten. Vorig jaar steeg alles, dit jaar is tot nu toe moeilijk. Onze portefeuille heeft bij het begin van de oorlog een vliegende start gekend omdat we op tijd in grondstoffen stapten en die stegen het dak uit. Als hoogste stand bereikten we 15%. Daarna vielen de grondstoffen een stuk terug van hun kookpunt en heeft de portefeuille na een dip naar 9% wekenlang rond de 12% bewogen.

De maand maart eindigden we op 12,3% en nu dus 10,6%. Alles beneden de 15% voelt voor mij als "verlies" dus ik zoek uiteraard naar mogelijkheden om dat weer te bereiken. Maar het systeem ziet weinig koopsignalen, dat moge duidelijk zijn. Dus gewoon kalm blijven, rustig afwachten en de zegeningen tellen. Een plus van 10,6% in deze omstandigheden – we mogen er tevreden mee zijn.

Sectoren die wat gedaald zijn maar wel op een hoog niveau blijven liggen zijn vastgoed, granen en hoog dividend. Misschien komen daar weer koopsignalen. Voor alle andere sectoren geldt dat ze nu laag staan en hier en daar wel bodems beginnen te vertonen. Daar zullen zeker koopsignalen komen. Maar dat zijn dan signalen in een grafiek die een klap heeft gehad. Dat is toch spannender dan in een grafiek die alleen maar omhoog lijkt te willen.

Vrijdag hebben we nieuwe posities gekocht. Maar deze zijn natuurlijk alleen zichtbaar bij de volgers van deze portefeuille.

Vriendelijke groet,

Franciscus Roorda.

Zorgeloos beleggen en een leuk rendement?

Volg onze professionele systemen en ga in vier stappen naar rendement.

Kies een systeem