UPDATE RVM Systemen

DE MAAND APRIL 2022

April was met – 1,83 % voor de maand wederom een negatieve maand voor de AEX.  

RVM Strategy was + 1,23 % in april. Ditmaal geldt die uitslag alleen voor de afgesloten posities. Voor het eerst sinds 2019 is er ook een lopende positie gebaseerd op wat het trendsysteem van RVM Systematisch aangeeft, en die positie stond eind april nog op verlies.

We gebruiken bij de RVM systemen vrijwel uitsluitend het algoritme; maar in april leek het ook voor een keer noodzakelijk het trendsysteem te gebruiken, als bescherming voor bestaande posities.

RVM Retirement behaalde – 0,82 %; de momentumstrategie is hier ongeveer gelijk aan die van RVM Strategy en die was positief. De vaste belangen die bij Retirement in portefeuille zijn waren echter negatief, alhoewel er wel een outperformance was van de algemene aandelenmarkt.

Ook hier was er eind april nog de verliesgevende trendpositie in portefeuille, die niet meegenomen is.

Voor beide systemen geldt dat deze lopende positie afgerond zal worden in de maand mei, dus dan weten we hoe dit gelopen is.

HET VERLOOP TOT NOG TOE IN MEI 2022

De markten zijn ook de eerste twee weken van mei ongehoord volatiel gebleven.

Het algoritme dat wij gebruiken maakt alles relatief ‘nuchter’, als men dat zo kan noemen, we weten altijd waar we op moeten letten en onze handelsregels blijven overeind.

Maar de uitslagen zijn wel heel onberekenbaar.

Er zijn marktcommentatoren die zeggen dat de huidige markt meer dan anders op een casino lijkt; ik deel die mening niet. Het is een eeuwig kenmerk van de markt dat die handelaren en beheerders op het verkeerde been zet. Dat we nu wel zeer grote intraday volatiliteit zien, kan er ook gewoon bij horen.

Wat wél nieuw is, is de oorlog in Europa, en een zeer hoge inflatie. Beide hebben we nog nooit eerder in ons leven gezien. Het is ook onzeker hoe ze zich zullen ontwikkelen.

Ook de mogelijkheid van het gebruiken van atoomwapens is nieuw. Daar is niet goed een systematiek voor te bedenken, wat dit zou kunnen betekenen voor de wereldmarkt. Dit is een risico dat doet denken aan Taleb’s belangrijke werk over risicomanagement, “The black swan”.

Zo’n “black swan event” zou het gebruiken van een kernwapen door Rusland zijn.

Hoe kan een vermogensbeheerder zich daar tegen beschermen? Men kan natuurlijk een langlopende verzekering opnemen, een neerwaartse verzekering.

Dat zal geld kosten. Het is dus een ingewikkeld probleem.

Bij de RVM systemen hebben we voorlopig gekozen om niet te verzekeren tegen dergelijke calamiteiten, maar dat zou kunnen veranderen.

Een ander bijzonder risico is er ook op dit moment: het zou onverwacht snel, sneller dan marktvolgers verwachten, vrede kunnen worden.

Dit is wat we zouden kunnen noemen, ‘een opwaarts risico’, waar niemand zich goed op kan voorbereiden, omdat ook dit buiten de normale gang van zaken in de wereldeconomie staat.

Het algoritme wat wij gebruiken rekent risico’s uit voor meerdere tijdsfases. Maar zowel het gebruik van een kernwapen als een onverwachte vrede leidt tot koersbewegingen die logischerwijs niet uit te rekenen zijn.

Kortom, de zwarte zwaan ligt aan alle kanten op de loer.

Maar één ding blijft gelukkig als een paal boven water staan: we stellen vast dat ons algoritme tot nog toe is blijven werken, wat er ook gebeurd is op de beurzen en in de wereld.

Uiteraard blijven we dus de posities innemen die door het algoritme gedicteerd worden.

Zoals altijd, u bent welkom om RVM Strategy en/of RVM Retirement te gaan volgen.

Velen gingen u voor!

Met vriendelijke groet,

Ruud van Megen

Zorgeloos beleggen en een leuk rendement?

Volg onze professionele systemen en ga in vier stappen naar rendement.

Kies een systeem