UPDATE NOVEMBER 2023 RVM SYSTEMEN

Geachte beleggers,

De maand november was voor de AEX heel goed, met een stijging van + 6,46 %.

In totaal daalde de AEX vanaf de top in juli 2023 meer dan 10 % tot de bodem van oktober, maar nu kwam er een grote draai omhoog in november.

RVM Strategy deed + 2,43 % in november, en RVM Retirement +4,89 %.

HET VERLOOP IN NOVEMBER

De markt herstelde geweldig in november. Waar de val van Adyen in augustus een bepalende factor was bij de neergang van de AEX, daar was het explosieve herstel van Adyen in november voor de AEX een van de drijvende krachten achter het herstel.

Was het herstel voor ons een verrassing?

Nee, we hebben en houden hogere lange termijn koersdoelen voor de AEX.

Was dan de daling van augustus, september en oktober een verrassing?

Wel iets meer.

Maar als beleggers en beursspecialisten weten we werkelijk nooit wat de korte termijn te bieden zal hebben. Het is onmogelijk dat te weten. Het algoritme dat we gebruiken moet het vizier op korte termijn scherp kunnen stellen, voor wat betreft welke positie te kiezen valt.

CHARLIE MUNGER

Maar de onlangs overleden Charlie Munger blijft een baken voor beleggers en investeerders. Een van zijn waarheden: bij beleggen is “wachten” essentieel. Een belegger moet geduld hebben. Het was ook ooit, toen ik (RvM) met beleggen begon, het beste advies wat ik van een oude obligatiespecialist kreeg, die op het punt stond met pensioen te gaan: “Slaap op je beleggingen”. Hij gaf aan hoe funest het was voor beheerders, om constant de rekening in de gaten te houden. “Laat gaan, niet naar omkijken het grootste deel van de tijd.”

Natuurlijk gold dit advies vooral voor portefeuilles die ook werkelijk voor de lange termijn samengesteld waren, en die alleen af en toe, op vastgestelde tijdstippen, eventueel veranderd werden. Maar het is ook een goed advies wanneer er op kortere termijn gewerkt wordt, met kortere termijn risico’s. Ook deze kortere termijn risico’s, die goed gecalculeerd zijn, kun je het best ‘laten gaan’.

Vrijwel altijd namelijk wanneer een beleggingsbeslissing genomen wordt omdat de rekening in waarde achteruit gaat, blijkt die beslissing achteraf niet goed te zijn. Een beleggingsbeslissing mag nooit gemotiveerd worden door wat de waarde van een rekening is, en of die oploopt of juist afneemt. Een beleggingsbeslissing mag alleen maar gemotiveerd worden vanuit het systeem oftewel de methodiek die gevolgd wordt.

Zowel RVM Strategy als RVM Retirement namen in november wat langer lopende posities op, tot nog toe met goed gevolg.

Ondanks het redelijke resultaat over de maand november is bij Retirement toch niet alles gegaan zoals gewenst. We zijn niet helemaal vol belegd geraakt, er is te lang afgewacht bij een deel van de op te nemen gewenste posities. Maar wellicht zal dit nadeel nog een voordeel worden, ook daarvoor moeten we naar Charlie Munger luisteren: wachten. Wachten kan een van de beste beleggingsbeslissingen zijn, en we hopen dat dit nu opgeld zal doen.

DE VERWACHTING VOOR DECEMBER

Het basisidee is dat de maand november een behoorlijk deel van de opwaartse potentie die wij voor het jaar 2023 nog verwachtten, waargemaakt heeft. We verwachten nog een correctieve daling in december, maar vervolgens toch ook weer waardetoename. Al met al is de verwachting voor december daarmee toch positief.

ABONNEER U OP ONZE SYSTEMEN; VELEN GINGEN U VOOR.

Mocht u nog geen volger zijn van RVM Strategy of RVM Retirement, u bent van harte welkom!

Met vriendelijke groet,

Namens Van Megen Systematic Trading,

Ruud van Megen

Zorgeloos beleggen en een leuk rendement?

Volg onze professionele systemen en ga in vier stappen naar rendement.

Kies een systeem