UPDATE JANUARI 2024: RVM RETIREMENT EN RVM STRATEGY OP EEN NIEUWE ALL TIME HIGH

Geachte beleggers,

De maand januari was voor de AEX geweldig, met een waardetoename van + 3,99 %.

RVM Strategy deed + 0,38 % en RVM Retirement + 3,22 %.

Beide systemen kwamen op een nieuwe all time high.

De AEX index noteerde eind januari 2024 niet ver meer onder de All Time High uit 2021.

HET VERLOOP IN JANUARI

Alweer was het een zeer lastige handelsmaand, dit maal juist vanwege de zeer sterke stijging van de AEX index.

Een groot deel van januari was de index namelijk nogal lusteloos. Meer dan een maand, na de stijging van eind 2023, sukkelde de Nederlandse graadmeter naar beneden. Het laagste punt werd uiteindelijk aangetikt op 766,66 op 17 januari 2024, en op dat moment waren er allerlei technische korte termijn verkoopsignalen.

Maar vandaar af begon een flink herstel, en een week later zorgden de cijfers van ASML voor een explosie van waarde in dat aandeel. En omdat ASML zeer belangrijk is voor de AEX index, ging die mee omhoog.

De cijfers van ASML waren dus cruciaal voor de AEX in de maand januari, en sleurden de index van een korte termijn verkoopsignaal, naar een koopsignaal.

De systematiek had met deze enorme opwaartse verrassing geen problemen. Bij RVM Strategy gaf de algoritmische berekening wekelijks achteraf doeltreffend het sentiment voor de index aan, dat was ook zo bij de momentumcomponent van RVM Retirement.

RVM Retirement profiteerde verder van een goede maandtrend voor de vaste onderliggende waarden.

DE VOORUITZICHTEN VOOR DE BEURZEN IN 2024

De AEX sloot januari af vlak bij de all time high, en als we dit schrijven, op dindag 6 februari om 13.30 uur, is intraday de all time high van de AEX al wat scherper gesteld.

Kwam dit voor ons onverwacht?

Wel op deze relatief korte termijn. Vanaf 766 gaat het toch om maar liefst 65 indexpunten en het jaar is nog jong.

In een van webinars die over RVM Strategy en RVM Retirement zijn gegeven in december 2023, werd al aangegeven dat de AEX conform onze berekeningen een nieuwe all time high zou gaan plaatsen, maar we gaven ook aan geen idee te hebben ervan op welke termijn dat zou gebeuren.

Het had bij wijze van spreken ook pas over een jaar zo ver kunnen zijn, of nog later.

Onze koersdoelen gaan nooit over tijd, alleen over prijs.

De aanwijzing van flink hogere koersen voor de AEX hadden wij ‘systematisch’ al vastgesteld eind juli 2023. De index daalde vervolgens maandenlang tot in oktober, maar dat veranderde niet meer het hogere koersdoel dat wij bleven aanhouden voor de AEX.

Dat vaststellen van hogere koersdoelen (of lagere natuurlijk) gebeurt op een rekenkundige manier en je kunt nooit stellen dat deze methodiek 100 % accuraat zal zijn. Maar de kansberekening ervoor is goed, en dus is dit voor onze systematiek een belangrijk element.

Immers, als je weet dat lange termijn koersdoelen hoger liggen, en de onderliggende waarde daalt in waarde, dan wordt de opwaartse potentie groter naarmate de daling verder gaat.

Dit punt maak ik graag en vaak: onervaren en ook ervaren beleggers plegen veel te veel naar rendement te kijken, of ook NAV-waarde. De huidige waarde, de huidige NAV, is echter een momentopname, die geeft op geen enkele manier de potentie van een belegging of een beleggingsrekening aan.

Wat wél van groot belang is: als bepaalde koersdoelen berekend zijn, en zeker hogere koersdoelen, en ze worden bereikt, dan moet van dat moment af de handelshouding meer gericht zijn op het eventueel vastleggen van winsten of van deelwinsten. Dit is alleen niet nodig als er nog steeds hogere koersdoelen berekend kunnen worden. In dat geval is de potentie nog steeds goed, en is winstname niet de eerste prioriteit, als het niet om hefboomproducten gaat.

Waarom is dit aldoor gedisciplineerd vooruitkijken, en niet achteruit of naar het hier en nu, zo belangrijk?

BELEGGINGSGEMAK

Het antwoord is: het grootste beleggingsgemak zit in de lang vastgehouden posities, zonder hefboomproducten, in een bepaalde onderliggende waarde die aan allerlei beleggingsvoorwaardes blijft voldoen. En naar dat beleggingsgemak moet steeds uitgekeken worden. Het leidt er toe dat een belegger bepaalde beleggingen heel erg lang kan aanhouden. Economische cycli zijn statistisch bezien soms een half mensenleven lang, en het is dus helemaal niet vreemd dat iemand een belegging veertig jaar lang aanhoudt, en wellicht nog langer.

Zulke beleggingen blijven uiteraard iedere dag in waarde fluctueren, maar beleggers moeten zichzelf aanleren niet te letten op het lopende rendement. Dat is echt pas van belang wanneer een positie afgesloten wordt.

NOG EENS DE VOORUITZICHTEN VOOR 2024

Nu er intraday een nieuwe all time high voor de AEX is gezet, mogen we dan nog meer verwachten voor 2024, of blijft het daarbij?

Uiteraard weet niemand dit zeker, maar onze berekeningen voor de lange termijn voor de AEX index blijven hogere waarden aangeven. Of die nu in 2024 of in latere jaren behaald worden, dat vertelt de kansberekening niet.

ABONNEER U OP ONZE SYSTEMEN; VELEN GINGEN U VOOR

Mocht u nog geen volger zijn van RVM Strategy of RVM Retirement, u bent van harte welkom!

De meeste beleggers die ooit besloten hebben te gaan volgen, zijn nooit meer weg gegaan.

Met vriendelijke groet,

Namens Van Megen Systematic Trading,

Ruud van Megen

Zorgeloos beleggen en een leuk rendement?

Volg onze professionele systemen en ga in vier stappen naar rendement.

Kies een systeem