Eurofuture ETF-portefeuille 1 juli 2022

De markten

Eerst maar eens bespreken hoe de markten erbij staan. Kort samengevat: nog steeds erg zwak. Het lijkt erop dat de beurzen proberen te bodemen. Maar ook dat dat nog niet erg lukt. We zien af en toe flinke stijgingen en dan zou je denken: aha, het gaat weer goed – maar de dag daarna daalt het dan ook weer even hard. In technische termen: het is een bearmarket met af en toe een "dead cat bounce".

Het is nog steeds zo dat werkelijk alles daalt. Dat is op zich bizar, in een normale markt vlucht men in obligaties of vastgoed, maar nu dus niet. Het is nu zelfs zo dat OOK nog eens de grondstoffen en de energieprijzen aan het "dalen" zijn. Bij grondstoffen en energie is geen sprake van een bearmarket, maar van sterke grafieken die tijdelijk gas terugnemen.

Het meest vreemde is toch wel dat alle grafieken zo enorm op elkaar lijken. Ze maken allemaal dezelfde duik, dezelfde herstelbeweging en dan weer dezelfde duik. Ik bekijk de grafieken van een paar honderd ETF's en het is net alsof ik steeds hetzelfde plaatje zie. Dat is echt heel erg raar. Waarschijnlijk is de verklaring simpel: geld gaat de markt in – geld gaat de markt uit.

Het is erg lastig om in deze markt winst te maken (wij kunnen alleen kopen, niet short gaan). Instappen bij een opleving is riskant.

De ETF-Portefeuille

Onze portefeuille heeft hoog gestaan toen de grondstoffen alleen maar stegen. Die gingen ook weer over op inleveren en sindsdien hebben wij het ook lastig. De portefeuille staat nu op een winst van 4,7% voor dit jaar. De AEX daalde dit jaar van 798 naar slot juni 659. Dat is – 17%.

Ik ga ervan uit dat het systeem weer optimaal gaat presteren als er een bodem is gezet en/of de markten normaliseren.

Vriendelijke groet,

Franciscus Roorda.

Zorgeloos beleggen en een leuk rendement?

Volg onze professionele systemen en ga in vier stappen naar rendement.

Kies een systeem