Tristan van Helvoirt

Programmeren en traden, die combinatie fascineert mij al sinds het einde van de vorige eeuw. In mijn werk als optiehandelaar en later als vermogensbeheerder heb ik reeds veel ervaring opgedaan in wat wel en wat niet werkt.

In het voorjaar van 1997 ben ik gestart als optiehandelaar in Amsterdam. In die jaren deed de automatisering langzaam zijn intrede. Bij de overgang van de open-out-cry vloer naar screentrading werden algoritmes de nieuwe werkelijkheid. Door mijn interesse en computervaardigheden (programmeren in C en later R, Python) heb ik veel nieuwe zaken geleerd, me eigen gemaakt, verzonnen, gemaakt, getest, in de praktijk toegepast en doorlopend gewerkt aan verbeteringen. De markten zijn dynamisch en doorlopend in beweging, je modellen moeten derhalve mee veranderen. Wat gisteren en vandaag werkt, kan morgen achterhaald zijn.

De laatste 10 jaar zie ik dat veel beleggers en (nieuwe beleggers) kiezen voor indexbeleggen. Indexbeleggers kiezen een index en laten de individuele aandelen voor wat ze zijn. Dit heeft de meeste geen windeieren gebracht. Evenwel zijn er ook kansen voor individuele aandelen. Als de markt in zijn totaliteit omhoog gaat, zijn er altijd aandelen die harder gaan. Waarom? Omdat ze een hogere beta hebben. Waarom wordt daar vaak geen gebruik van gemaakt? En als aandelen, zonder directe aanwijsbare reden hard onderuitgaan? Waarom zou je deze dan niet oppakken? Het blijkt dat diezelfde aandelen in de periode daarna veelal weer opveren naar de langere termijn gemiddelde koers. Zeer simpele strategieën laten zien dat het echt mogelijk is om te kunnen timen. Niet met 100% zekerheid, maar wel 70% en soms hoger. Ik heb in de loop van de jaren veel algoritmes gemaakt. Waarbij ik heb geleerd dat modellen die minder toeters en bellen hebben veel effectiever zijn op de langere termijn. De kracht van eenvoud, zorgt ervoor dat de gekozen in- en uitstapmomenten goed doordacht en kloppend dienen te zijn. De combinatie van actief en passief zie ik als een betere combinatie om een optimale risico/rendementsverhouding te krijgen.

Helaas, er zijn geen uitgelichte artikelen beschikbaar.