UPDATE AUGUSTUS EN SEPTEMBER 2023 RVM SYSTEMEN

Geachte beleggers,

De maanden augustus en september waren voor de AEX negatief, met een waardedaling van – 6,11 % in augustus en  – 1,99 % in september.

In totaal daalde de AEX vanaf de top in juli 2023 met – 10,05 % tot de voorlopige low van begin oktober.

RVM Strategy deed – 4,02 % in augustus en  + 0,10 % in september, en RVM Retirement deed – 5,26 % in augustus en  + 0,76 % september.

HET VERLOOP IN AUGUSTUS EN SEPTEMBER

Dit zijn maanden met een flinke correctie voor de beurzen geworden.

Normaal gesproken zijn dalingen van de AEX voor RVM Strategy niet erg van belang, het is een marktneutraal systeem en dus niet afhankelijk van een positieve index.

Maar voor het eerst sinds de start van beide systemen in 2019 heeft het algoritme dat gebruikt wordt de voeten van de vele volgers niet droog weten te houden. Met name de week van 14 tot 18 augustus, met daarin op donderdag 17 augustus een val van Adyen van – 50 %, was uitzonderlijk lastig voor het algoritme. Het risicomanagement van het systeem werd getriggerd. Risicomanagement maakt onderdeel uit van het algoritme en het staat vast wat er in dat geval moet gebeuren.

Vrijwel altijd zijn de maatregelen die genomen moeten worden als het risicomanagement getriggerd wordt achteraf bezien onnodig, maar in dit geval bleek het noodzakelijk. en dat is eigenlijk sinds de start van de systemen in 2019 niet gebeurd. Het verlies in deze ‘Adyen-week” werd daardoor beperkt.

De systemen presteerden ondanks deze calamiteit wel beter dan de AEX index zelf, en dat gebeurde in september opnieuw.

INTERESSANTE OBSERVATIES

De val van Adyen was een anomalie voor ons algoritme. Het leverde interessante observaties op. Sinds de AEX bestaat, dus sinds 1983, is er nooit een val van een aandeel geweest van – 50 % op één dag. Voeg daarbij dat Adyen een grote weging had binnen de AEX vóór de val, en het is niet zo vreemd dat onze berekening op de AEX gebroken werd en daarmee de wetmatigheden waarop het handelssysteem berust.

Wat voor ons nu interessant was, was om te bestuderen wat er na deze Adyen-situatie met de index zou gaan gebeuren. Want nieuwe statistiek betekent voor ook nieuwe en interessante input, waar we aldoor naar op zoek zijn.

Het goede nieuws blijft een handelsgeheim, maar we hebben prettige observaties kunnen doen.

Als in de toekomst dus nog een keer een dergelijke break van het algoritme optreedt, weten we dat dit goede kansen biedt, kansen die er normaal gesproken niet zijn.

Met andere woorden, achteraf blijkt nu dat we van dit zeldzame verlies iets belangrijks hebben geleerd. Het was daadwerkelijk nieuwe statistiek, en die nieuwe statistiek is nu onderdeel geworden van het systeem.

WAT WAREN VERDERE KENMERKEN VAN DE MARKT IN AUGUSTUS EN SEPTEMBER?

Behalve de koersdalingen was er nog een observatie: de volatiliteit bleef ondanks de vallende koersen laag. De optiepremies zijn in de loop van het jaar als gevolg van dit gebrek aan beweeglijkheid op de index ook steeds lager geworden. Voor systemen als RVM Strategy en RVM Retirement is dat niet zo gunstig. We gaan er echter vanuit dat dit een tijdelijke situatie is, en dat de beweeglijkheid zal toenemen en daarmee de optiepremies.

DE MAAND OKTOBER

De handelsmaand oktober is tot nog toe een prima maand voor de RVM systemen voor zover het de optiehandel betreft, maar we hebben nog iets meer dan een week te gaan in oktober.

Nu er oorlog dreigt in het Midden-Oosten zien we de goudprijs, ook in euro’s, heel sterk stijgen, net zoals dat bij de Russische inval in Oekraïne gebeurde in 2022.

In oorlogstijden blijkt goud de aloude en gebruikelijke vluchthaven te zijn voor beleggers, maar ook de oliebedrijven hebben het goed gedaan, en uiteraard bepaalde defensieconcerns. Oorlog is zoals wellicht bekend voor de beurs niet zo slecht in het algemeen. Oorlog leidt tot méér economische activiteit en niet minder.

De beursmaand oktober is tot nog toe (20 oktober) opnieuw zwak, maar dat komt niet door de nieuwe escalerende situatie in Israël, maar door de nog steeds stijgende rente, met name in de Verenigde Staten. Als de rente zou gaan dalen, dan zullen de beurzen het beter gaan doen. Onze lange termijn visie is nog steeds positief voor aandelen, en daarmee positief voor de waardeontwikkeling van de AEX index. Verdere dalingen van de index lijken dus koopwaardig uit te zullen gaan pakken, al weten we niet wanneer dat zo ver zal komen.

ABONNEER U OP ONZE SYSTEMEN; VELEN GINGEN U VOOR

Mocht u nog geen volger zijn van RVM Strategy of RVM Retirement, u bent van harte welkom!

Met vriendelijke groet,

Namens Van Megen Systematic Trading,

Ruud van Megen

Zorgeloos beleggen en een leuk rendement?

Volg onze professionele systemen en ga in vier stappen naar rendement.

Kies een systeem