RVM Strategy en RVM Retirement januari 2022

DE MAAND JANUARI 2022

Januari was een zwakke maand op de effectenbeurzen. De AEX-index in Amsterdam verloor – 5,36 %; de S&P 500 in de VS – 5,26 %, in dollars.

RVM Strategy deed het beter, met + 0,99 %.

RVM Retirement kwam nog iets hoger uit, op + 1,20 %.

Vooral dat laatste rendement is bijzonder, omdat bij RVM Retirement ook aandelenbelangen opgenomen zijn. Die waren licht positief in januari, in tegenstelling tot de S&P 500 en de AEX index, een goede outperformance dus.

Toch was het een verre van eenvoudige handelsmaand. Dat een trend negatief is op de beurs is niet een bijzonder probleem voor een systeem dat, zoals RVM Strategy, marktneutraal is. Maar trendloosheid en wilde uitslagen omhoog en omlaag zoals meerdere indices nu al maanden laten zien, dat is wél zeer lastig. En wel is het psychologisch lastig. Beurskoersen zijn niet gemaakt zodat wij die allemaal begrijpen en weten waar het heen gaat; helaas weet niemand dat met zekerheid. Dus iedere dag is het weer een verrassing waar de koersen aan het eind van de handelsdag staan, hoe de posities zich ontwikkelen, en of winsttargets behaald zijn of niet.

GROTE VOLATILITEIT

In ieder geval is het bij de koersvorming en de grote volatiliteit die wij in januari 2022 hebben gezien, onmogelijk om voortdurend op winst te staan. De systemen RVM Strategy en RVM Retirement laten dan ook pas bij het sluiten van een positie de winst zien, niet altijd tijdens de looptijd van een positie. Op dit moment zijn verliezen grotendeels nog uitgebleven bij RVM Strategy, waar we zeer dankbaar voor zijn. En we zijn er trots op. Het verlies dat u in de grafiek ziet staan in oktober 2019, was eigenlijk ook geen verliestrade. De strategie werd destijds nog op een iets andere manier uitgevoerd; hetzelfde algoritme maar een andere marktpositie. De marktpositie die er destijds was, was zeer winstgevend in september 2019, begon in oktober aan winstgevendheid te verliezen, en dus werd er toen conform handelsregels een winststop genomen. Dus de + 12,25 % winst van september 2019 moet u betrekken bij het verlies van – 10,06 % in oktober, als u naar de rendementsgrafiek van RVM Strategy kijkt. Dit was in feite één marktpositie. Het enige verlies tot nu toe bij RVM Strategy is geleden in december 2019, met -0,22 %.

Voor ervaren beleggers is volatiliteit gesneden koek, die kennen het klappen van de zweep, en weten hoe totaal verschillend marktomstandigheden kunnen zijn. Maar er komen dagelijks vele nieuwe beleggers bij die alleen een spaarrekening gewend zijn. Zij kunnen zeer verrast reageren op de volatiliteit op de markt momenteel.

Al met al mogen we weer tevreden zijn dat het algoritme ook in 2022, bij zeer lastige handelsomstandigheden, betrouwbaar blijkt te zijn.

KOERSVERWACHTING VOOR FEBRUARI 2022

Veel beleggers vinden het aardig om te lezen wat ervaren beurshandelaren verwachten voor deze maand februari.

Vanuit de manier waarop wij werken, is het antwoord op dit moment dat we nog geen duidelijke maanddoelen hebben kunnen berekenen, in ons geval op de Nederlandse AEX-index. Want op die index ligt ons focus op dit moment. We hebben meer koersvorming nodig, om dat duidelijker te krijgen. Dat we echter nog geen koersdoelen hebben voor februari belemmert geenszins onze handelsmogelijkheden. Wij blijven ons strikt houden aan ons risicomanagement, en het rendement moet daaruit volgen.

We hopen dat u onze systemen interessant en betrouwbaar genoeg vindt om erin te willen beleggen.

Velen gingen u voor.

U bent van harte welkom!

Met vriendelijke groet,

Ruud van Megen

Zorgeloos beleggen en een leuk rendement?

Volg onze professionele systemen en ga in vier stappen naar rendement.

Kies een systeem