Persoonlijke hulpmiddelen

maandoverzicht RVM Daily en RVM Pensioen

Door: Ruud van Megen

Ruud handelt volgens een strak handelssysteem en is daar succesvol mee. Hij handelt voornamelijk opties AEX.
Meer van Ruud van Megen.

In: Optie Systemen — 2017-01-02 14:10:00

RVM Daily en RVM Pensioen hadden een goede maand december, met winsten van respectievelijk +2,46 % en+2,91 %. De AEX index zelf deed het nog beter, met + 5,67 %.

SCHITTERENDE MAAND VOOR DE AEX

De maand december was voor het jaar 2016 beslissend voor het rendement van Nederlandse indexbeleggers. 2016 had verder overgeslagen kunnen worden; in december kon nog steeds voor de AEX-koers van eind 2015 gehandeld worden. 

We kunnen dit een verlate Trump-rally noemen; in de VS begon die meteen na de uitverkiezing van Trump. 

 

UNDERPERFORMANCE RVM DAILY EN RVM PENSIOEN

Gezien de geweldige stijging van de index, was er voor beide handelssystemen een underperformance in december. Uiteraard zien we dat liever anders. RVM Pensioen heeft niet de methodiek om uit een trend als in december nog meer te halen, maar RVM Daily wel. Dit systeem is wellicht iets te voorzichtig uitgevoerd in december.

Desondanks, voor RVM Pensioen was het de beste maand uit de relatief korte historie, met een slot op de all time high voor het systeem. Voor RVM Daily was december ook een van de beste maanden van het jaar, dit systeem sloot niet op de all time high, maar vlak er onder. 

 

HET JAAROVERZICHT

Op jaarbasis was het bij beide systemen prima. RVM Pensioen was constant, met een zeer lage drawdown. RVM Daily was iets volatieler, maar in zijn totaliteit ook zeer solide. 

 

VOORUITZICHT VOOR 2017

2016 Heeft een oude beurswijsheid gelogenstraft: 'zoals januari gaat, zo gaat het jaar'. Januari 2016 was negatief, maar het jaar uiteindelijk niet. Dankzij de laatste maand. 

Wat mogen we voor 2017 verwachten? Tegenwoordig zijn politieke ontwikkelingen steeds meer bepalend voor economische verwachtingen. Zo heeft het aankomende presidentschap van Trump geleid tot een sectorrotatie op een manier die ik zelden heb gezien. Op de AEX werden banken en verzekeraars gekocht, en ArcelorMittal, terwijl de degelijke waarden zoals Heineken, Unilever en de uitgevers, in de uitverkoop gingen. 

Dit zijn verwachtingen over investeringen en deregulering die nu waar gemaakt zullen moeten worden. 

Het is onmogelijk om daar iets over te zeggen. De trend is momenteel positief, en er lijkt nog meer opwaarts potentieel te zijn. Maar hoe het over 12 maanden is? Ik kijk graag naar de grote cycli, en voor mijn lange termijn visie is het cruciaal of de AEX het niveau 510 kan breken. Als dat zou lukken, is dat naar mijn idee voor de lange termijn zeer positief. Dan heb ik het niet over een jaar, zoals 2017, maar over vele jaren. De cyclusbodem die in 2009 is gezet, is in dat geval significanter dan ik verwacht had. 

Maar lukt het niet om 510 te breken, dan speelt mijn voorkeursscenario van de afgelopen maanden; dat scenario voorzag juist in verdere daling voor de AEX, vóórdat de index flink omhoog kon. Tot nog toe is dit voorkeursscenario gelogenstraft, maar het is nog niet helemaal van tafel. 

 

Rest mij u en de uwen een mooi en succesvol handelsjaar te wensen, en uiteraard bent u welkom als volger van RVM Daily en RVM Pensioen. 

Beide systemen hebben de laagste vermogensbeheerkosten in de Traderswinkel.  Ik zit er zelf uiteraard ook in, en beheer mijn pensioen via RVM Pensioen - daarom heeft het die naam.

 

Vriendelijke groet,

Ruud van Megen

 

Systemen

Systeem Startdatum Rendement Rating
RVM Strategy okt 2012 -11.43 % C
RVM Retirement sep 2016 -34.57 % C
Document acties

Geef uw waardering

  • Rating 4.5/5

4 stemmen (Score 4.5/5)

 

©2011-2019 Atopia